De museumnacht van 2021

De museumnacht komt eraan. Een van de meest bijzondere uitstapjes van het jaar. Natuurlijk doen er ook veel Unique Venues of Amsterdam mee aan de museumnacht. Benieuwd waar je allemaal terecht kan? En wat er gaat plaatsvinden? Lees snel verder!

Overzicht van de museumlocaties onderdeel van de museumnacht:

  1. Van Gogh Museum
  2. Eye Filmmuseum
  3. The Maritime Museum
  4. NEMO science museum
  5. De Hermitage

Van Gogh Museum

Tijdens de museumnacht vind je in het Van Gogh Museum alles met het thema: Van Gogh vertelt. Een knusse, intieme avond waar je op meerdere manieren dicht(er)bij de verhalen van Van Gogh, jezelf en anderen komt.

Doe bijvoorbeeld mee aan de Arty Farty Workshop en ontdek wat is er mooier is: de kunst of jouw verhaal? Luister naar een storytelling-tour, of kijk buiten het museum mee met illustrator Nanna de Jong die ter plekke werkt aan een grote mural.
Ga in dialoog over de kracht van verhalen vertellen en geniet van het geluid van Tempo Não Pára en Yallah! Yallah!, want…er mag eindelijk weer gedanst worden!

Eye Filmmuseum

Bij Eye Filmmuseum staat tijdens de museumnacht de liefdesaffaire tussen film en theater centraal. Dit thema sluit aan bij de tentoonstelling All About Theatre About Film, die je natuurlijk de hele avond kunt bezoeken.

In de Arena kun je naar hartenlust experimenteren met licht, geluid, kostuums, grime en decor. Tegelijkertijd ben je misschien wel onderdeel van een nieuwe film, een nieuw toneelstuk of een live registratie.

LostProject presenteert de voorstelling LostWords, je kunt de virtual reality Die Fernweh Oper bezoeken en onze 75e verjaardag wordt gevierd met een interactieve presentatie/quiz van Shanella Bleecke. Dj’s Cristel Ball en Cinema Royale zorgen voor de muziek.

Ook het startmoment van de Museumnacht 2021 vindt tussen 19.00 en 21.00 uur bij Eye plaats!

The Maritime Museum

Tijdens de museumnacht waait er in het museum een frisse wind: stap aan boord, beluister nieuwe verhalen over het oude. Kijk deze nacht met open blik naar kunst en geschiedenis.

Bekijk de nieuwste tentoonstellingen: in I love Banda zie je hoe het bewogen verleden doorwerkt in het heden van jongeren. Met speedrondleidingen en introducties op zaal leer je alles over zeeschilders Willem van de Velde & Zoon uit de 17de-eeuw. Vader Willem voer mee met de oorlogsvloot, en zowel vader als zoon migreerden naar Engeland om daar voor de Engelse koning te werken. Daar past prima een Van de Velde-biertje of kraakvers Frietje Zeeslag uit de Captains Kitchen bij!

Overal in het museum en op het VOC-schip Amsterdam is wat te doen: beluister spoken word-optredens van ‘Wilde Woorden’ of teken mee aan de installatie ‘Zee van papier’ met kunstenaar Roos van Haaften. Ga met de Canon van Nederland in gesprek over bekende namen uit de 17de eeuw: waren ze nu goud of fout? Beluister en deel je eigen verhalen aan boord van de replica aan de steiger tijdens de Beyond Walls Take-over: een interventie op het VOC-schip of boek een 5-minuten speeddate met fotografe Isabelle Boon.

Bekijk oude reisverslagen in de bibliotheek in ‘ander licht’ en stap aan boord van het stoomschip voor een sterk verhaal. Selfie jezelf in een levensgroot zeeschilderij of maak je eigen heldenmedaille.

NEMO science museum

Tijdens Museumnacht op zaterdag 6 november 2021 staan NEMO Science Museum en de Studio van NEMO in het teken van enen en nullen en jouw online data. Sharing is caring, maar laat je niet te veel online broodkruimels achter?

Ga all-in en gok met je persoonlijke data in ons Big Data Casino. Pak je smartphone en creëer unieke performance art! En hoe kun je staatsgeheimen onthullen door middel van openbare data? Daarover geeft Datadetective Bellingcat een lezing die je niet wil missen.

De Hermitage

De Hermitage Amsterdam doet uiteraard ook mee de Museumn8. Niet alleen de Romanovs in de ban van de ridders tentoonstelling van de Hermitage zelf is hier te bewonderen, maar ook het Amsterdam Museum met de Hollandse meesters en de outsider art -Democracy- tentoonstelling in de vleugels van het museum. Als bezoeker wandel je rond door dit prachtige museum waarbij de kerkzaal aan de Amstel wordt omgetoverd tot de tuin der liefde. Hier speelt Helena Basilova een geweldige pianobewerking uit Tristan en Isolde.

In het restaurant, dat voor deze avond dienstdoet als dansvloer, zie en hoor je Betty en Billy’s Beatboutique. Van Rock ’n Roll en Disco tot Funk en Jazz van de jaren zestig tot nu! Kom vooral langs en beleef de Hermitage in deze unieke setting tijdens Museumn8!

Tickets kopen of het volledige programma bekijken? Check de officiële site! 

De museumnacht van 2021