De Duif zet zich in voor jong talent

Unique Insights #4

Emmy Schouten, afdelingshoofd bijzondere locaties bij Stadsherstel Amsterdam, helpt tijdens corona jonge musici aan betaalbare repetitieruimte en de buurt aan een mooie ervaring. Wat leerde zij en in de anderhalve-meter-samenleving van de open repetities in De Duif?

Jonge musici een podium bieden
“Toen we moesten sluiten hebben we eerst flink opgeruimd en achterstallig onderhoud gedaan en we zijn gaan kijken wat er allemaal wél mogelijk was. Omdat een van onze speerpunten is om jonge musici en theatermakers een podium te bieden, hebben we hen al vrij snel laten repeteren,” legt Schouten uit. “Zij hebben weinig budget, dus we laten ze de ruimte tegen een cultureel tarief huren, maar dan willen we wel graag dat ze iets laten zien aan het publiek. Dus deden we op vrijdagen een openbare repetitie en mochten mensen zich inschrijven om te kijken op een tijdslot.”

“Er mochten 30 mensen in de zaal, maar we hebben gekozen 2 tot 3 mensen per half uur binnen te laten op de open repetities. In dat opzicht waren we erg terughoudend,” geeft Emmy toe. “Bezoekers luisterden naar een stuk muziek of zagen theater en kregen uitleg. Het is echt een kijkje achter de schermen. Geen concert. Het was erg kleinschalig maar werd wel gewaardeerd.”

Live muziek is een wisselwerking
Inmiddels organiseert Emmy weer ‘gewone’ concerten, volgens een nauwkeurig opgesteld protocol. “Eerst organiseerden we twee concerten van 1 uur op een avond, maar dat bleek voor de muzikanten te zwaar. Nu doen we dus weer één concert op een avond. We zijn bewust niet gaan streamen, want het bezoek aan de locatie is toch de totaalervaring. En de musici hebben het publiek ook nodig. Live muziek is toch een wisselwerking.”

©Maarten Kools

Toekomstmuziek
De toekomst durft Emmy niet te voorspellen. “We vieren op 30 augustus onze 64ste verjaardag en hopen dat we concerten en openbare repetities kunnen blijven organiseren. Het geld komt vooral uit commerciële verhuur, wat nu natuurlijk veel minder is. We blijven hoopvol. Zo zijn we net een mooie nieuwe samenwerking met de Universiteit van Amsterdam aangegaan die nu lokalen tekort komt en daarom ruimte bij ons huurt.”

Golden ticket
Emmy mag het golden ticket doorgeven: van welke unieke locatie in Amsterdam wil zij graag weten hoe ze een bepaald event hebben aangepakt? “Ik ben benieuwd naar hoe de Portugese Synagoge deze tijd heeft beleefd.”

De Duif zet zich in voor jong talent